Delftse Post
Grenzen aan de vrijheid?

Weigerambtenaren moeten niet meer kunnen weigeren, vindt Jolande Sap van GroenLinks, en daarmee krijgt ze zowaar een kamermeerderheid achter zich.

Opvallend dat dan juist de VVD tegenstemt. Maar dat heeft alles te maken met het niet-schofferen van het CDA en de SGP, en helemaal niets met liberale principes. En ook niet met het recht op vrije meningsuiting.

Dat recht eindigt immers zodra er gediscrimineerd wordt. En homo’s uitsluiten van het huwelijk op grond van hun geaardheid is discriminatie, klik en klaar. Dat religieus georienteerde partijen de Bijbel als rechtvaardiging zien heeft daar niets mee te maken. Voor de grondwet is de Bijbel gewoon een boek zoals er zo veel andere boeken zijn. Niet de maatstaf voor de wetgeving.

Bovendien: als weigerambtenaren wegkomen met hun discriminatoire opvatting, dan moeten we ook niet zeuren over moslima’s die geen handje geven of strenge imams die niet met vrouwelijke ministers wensen te praten. Dan mogen homo’s ook door moslims verketterd worden en wordt zelfs het toenemende geweld tegen homo’s door moslimjongeren deels goedgepraat. Dan moeten we ook niet zaniken over een sneetje in de clitoris, ritueel slachten of zelfs over eerwraak; allemaal zaken die bij een bepaalde cultuur en religie horen, maar waarvan we als Nederland zeggen: dát willen we dus níet in ons land.

Waar trek je de grens, met andere woorden? Wanneer wordt iets discriminatie? Is anti-homogedrag door christenen wel te billijken, maar door moslims niet? Nee, dat is een discussie waar de VVD nooit uitkomt.

Laten ze maar gewoon eerlijk toegeven: wij zouden het intitatief van mevrouw Sap graag willen steunen, maar gelijke homorechten zijn voor ons niet belangrijk genoeg om er een kabinet op te laten vallen. Als je dan toch hypocriet bent, kom er dan ook maar gewoon voor uit.

Oh, en nog wat: de gemeente Urk vindt het belangrijker om te kunnen blijven discrimineren, dan om artikel 1 van de grondwet te respecteren. Maar welke homo wil er nou in zo’n vijandig rotdorp wonen of er zelfs ook maar één voet zetten? Laat staan er trouwen.

  1. delftsepost posted this